vrijdag 11 december 2009

Bewonersavond en klankbordgroep




Donderdag 3 december was een belangrijke dag voor onderzoekslab Nagele. Wederom was er een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Deze keer was het de beurt aan de architecten om hun ‘visie in wording’ op het dorp te geven.


Net als bij de eerste bewonersavond was de opkomst overweldigend: een kleine 100 bewoners afkomstig uit het dorp en omliggende omgeving waren naar museum Nagele gekomen. Geïnteresseerd luisterden de bewoners naar zes presentaties waarin zes afzonderlijke thema’s werden toegelicht. Voor meer informatie over de thema’s konden de bewoners zich na de presentaties tot de desbetreffende architecten richten in speciaal daarvoor ingerichte ‘marktkraampjes’.


Veel interesse was er voor thema’s die het dorp direct aangaan, zoals het wonen en de voorzieningen. Nagele kampt namelijk met een eenzijdige en deels verouderde woningvoorraad en het draagvlak voor voorzieningen neemt af. De bewoners waren erg benieuwd hoe de architecten dit probleem willen gaan oplossen en bij deze kraampjes was dan ook erg druk. Ook was er aanmerkelijk veel aandacht voor thema’s die op een groter schaalniveau spelen dan het dorp Nagele. Bij deze thema’s werden scenario’s aangereikt voor de gehele polder die op de lange termijn van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn. Zo werd een alternatieve, groene economie in beeld gebracht en werden er perspectieven getoond die groei van de Noordoostpolder mogelijk maakten, zonder daarvoor het landschap aan te tasten. Er ligt een enorme groeipotentie besloten in de transformatie van boerenerven tot burgererven.

Het contact met de bewoners was wederom nuttig. De bewoners vonden de ideeën van het lab verfrissend. Met kritiek op de voorgestelde plannen werd de opgave voor de architecten nog scherper gedefinieerd. Ook werden veel goede tips gegeven om de getoonde scenario’s te versterken.


Vrijdag 4 december werden dezelfde presentaties gehouden voor een klankbordgroep, bestaande uit enkele wethouders en stedenbouwkundigen van de gemeente, woningcorporatie Mercatus en dorpsbelang Nagele. Men was enthousiast over de ideeën van het lab. Ook hier werd vooral de nadruk gelegd op het wonen en de voorzieningen. Een van de vragen die men stelde, was of Nagele - om het draagvlak van de voorzieningen te verhogen - zou moeten inbreiden of uitbreiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten