vrijdag 20 november 2009

Week 6: Bezoek buitengebied Nagele


Een kleine afvaardiging heeft een bezoek gebracht aan een boer in het buitengebied van Nagele. Juist vanuit dat buitengebied is grote aandacht voor het lab, zo bleek tijdens de bewoneravond. Bewoners uit het buitengebied zijn aangewezen op de voorzieningen en het verenigingsleven van Nagele en volgen onze verrichtingen daarom op de voet . Van oudsher ligt een er een hechte relatie tussen landarbeiders in het dorp en de werkgevers/boeren in het buitengebied. Enkelen van ons doen onderzoek naar mogelijke toekomstscenario’s voor het buitengebied. De inrichting van de boerenerven heeft daarbij de bijzondere aandacht.

Week 5: Bezoek atelier Rijksbouwmeester


‘Nederland wordt anders’, afgevaardigden van het Rijksbouwmeesteratelier zijn langs gekomen. Er werd in grote kring inhoudelijk gediscussieerd over wat precies de opgave is in Nagele. In plaats van te focussen op mogelijke groei en de daarbij behorende scenario’s concludeerden we dat de opgave vooral ligt in de vraag hoe met het monument Nagele om te gaan? Hoe ziet een 21ste eeuwse monumentenzorg voor een geheel dorp eruit? Ten eerste worden dergelijke ensembles nauwelijks tot monument aangewezen, ten tweede zou hier niet een traditionele monumentenzorg van volledig terugrestaureren passen.

donderdag 19 november 2009

Bewonerslab


29 Oktober was een belangrijke dag voor Nagele. Het onderzoekslab had de bevolking opgeroepen om in het museum Nagele haar mening te geven over het dorp.
De opkomst was overweldigend: een kleine 100 bewoners van het dorp en omliggende omgeving waren erg enthousiast over het initiatief en deelden graag hun verhalen en opmerkingen met het onderzoekslab.
Groepjes bewoners werden met twee architecten van het onderzoekslab rondom een tafel geplaatst met een plattegrond van het dorp. Hierop konden zij de goede en slechte punten van Nagele aangeven. De bewoners grepen de gelegenheid om hun ervaringen en wensen op gedreven en enthousiaste wijze kenbaar te maken. Wij achten deze input van groot belang om een echte en duurzame oplossing voor de toekomst van Nagele te kunnen ontwikkelen.Opvallend is dat alle bewoners op het Bewonerslab erg trots blijken te zijn op hun unieke dorp. Vooral het groen en de ruime opzet worden geprezen. Een bewoner omschreef dit ook wel als “het campinggevoel”. Mien Ruys bleek wereldberoemd in Nagele! “De mooiste plek van het dorp”, aldus een bewoner over de begraafplaats die door Ruys is ontworpen. Maar ook de knelpunten kwamen aan bod: met name het minimale voorzieningenniveau en het gebrek aan een dorpscafé en een ontmoetingsruimte.De spirit van vroeger is weer terug. Na afloop van de avond hoorde je de Nagelezen de hoop uitspreken dat er nu echt iets gaat gebeuren in Nagele. “Nagele: het kán dus wel!”

Week 4


Staat in het teken van de bewoners. Zowel ’s ochtends als ’s avonds organiseren we Koffietijd waarin we de bewoners laten kennismaken met het lab en waarbij we zoveel mogelijk willen peilen wat er speelt onder de bevolking. Hoe definiëren zij de kwaliteiten en de zwakheden van Nagele?

Week 3



Deze week willen we de kernwaarden van Nagele formuleren. Waarin onderscheidt het dorp zich van andere dorpen in de polder? Een rondleiding door Nagele, enig archiefonderzoek in het NAi, literatuurstudie en een voordracht van Dirk Baalman van het Oversticht bieden ons voldoende inzichten om kernachtig de kwaliteiten aan te wijzen. Inmiddels hebben enkelen van ons overnacht in een leegstaande woning in Nagele en aangenaam kennisgemaakt met de bierbrouwerij en proeverij Kasparus van Kasper Katuin.

Week 2



In het atelier in Emmeloord gaf de directeur van woningcorporatie Mercatus Woondiensten een uitleg over hun woningvoorraad in Nagele. Aan de orde kwam de problematiek van de gehele Noordoostpolder en de relatie tussen de verschillende dorpen. Overal is stagnatie van groei merkbaar door gezinsverdunning en beperkte werkgelegenheid. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder draagvlak is voor voorzieningen in de dorpen. Met name in Nagele is het gebrek aan een dorpshuis/ontmoetingsplaats een essentieel probleem.

Week 1

We zijn gestart met een ontmoetingsbijeenkomst in Museum Nagele waar we verschillende bewoners van Nagele, medewerkers van de gemeente NOP en de woningbouwcorporatie hebben ontmoet . De burgemeester en de desbetreffende wethouder belichtten er voor een volle zaal de huidige situatie in Nagele en spraken hun hoge verwachtingen over het Onderzoekslab uit. Pi de Bruijn gaf een introductie van het lab. Zeer bijzonder was de onverwachte aanwezigheid van regisseur/filmproducent Louis van Gasteren die vanaf de opbouw van Nagele zeer betrokken is bij het dorp en wiens film Nagele permanent te bezichtigen is in het Museum Nagele.
De lokale televisiezender interviewde enkelen van ons en zond ‘s avonds een nieuwsitem uit over de bijeenkomst en de start van het lab.

Lab Nagele stelt zich voor:



Onderzoeksteam


Claudia Temperilli, Gerrie KleinJan, Guido Schot, Jeroen de Bos, Jim de Valk, Joosje van Geest, Magnette Dijkstra, Marc Keizer, Marjan van Herpen, Marten Kuijpers, Mirjam van Hasselt, Rogier Dobma, Sven Henning, Victor Spijkers, Pi de Bruijn, en Bas Horsting.



Situatie


De stedenbouwkundige opzet en architectuur van Nagele spreken tot de verbeelding. Maar Nagele is toe aan nieuw elan. Een deel van de sociale huurwoningen voldoet niet meer aan de huidige eisen. Bestaande voorzieningen staan onder druk. Er is vraag naar voorzieningen die Nagele nog niet heeft, zoals een multifunctioneel centrum. Ook is er vraag naar nieuwe woningen. En dit alles tegen de achtergrond van een stabiliserende en wellicht op termijn krimpende bevolkingsomvang. Voorafgaand aan visievorming over de herbestemming, transformatie en mogelijke uitbreiding van Nagele is het Onderzoekslab gevraagd ontwerpend vooronderzoek te verrichten naar uiteenlopende toekomstscenario’s.



Opgave


De Gemeente Noordoostpolder wil Nagele leefbaar en vitaal houden. De hoofdopgave is om de identiteit van Nagele te versterken, waarbij zowel recht wordt gedaan aan de historie als de ontwikkelingspotenties van het dorp. Bij het verkennen van haalbare en innovatieve scenario’s voor de toekomst van Nagele worden dorpsbewoners actief betrokken.